This version (07/06/11 09:10) is a Draft.

Az oktatás ,,YOUTUBE"-ja - A video.ofi.hu

A projekt célja

A TÁMOP 3.1.1 8.2 „A korszerű tudásmenedzsment és innováció-támogatási rendszer elemeinek létrehozása” című elemi projekt keretében született meg az ötlete egy olyan nyílt forráskódú webes felületű rendszernek, amely lehetőséget biztosít videó, kép és hanganyag feltöltésére és egyidejű megtekintésére, valamint diasorok online elkészítésére, szerkesztésére. A feltöltött diasorok videókhoz illetve hanganyagokhoz időzítésével egy olyan interaktív felület jön létre, amely segítségével egy korszerű és bárki számára elérhető tudásmegosztási módszertan jön létre a közoktatásban.

A rendszer rövid ismertetése

A rendszerben az összetartozó diasorok és videók leckéket alkotnak. A megtekintőknek lehetősége van a leckéket értékelni és fórumszerűen hozzájuk szólni.

A nyilvános leckéket bárki megtekintheti, aki meglátogatja az oldalt, regisztráció nélkül.

A csoporthoz rendelt leckéket csak az adott csoport tagjai tekinthetik meg (pl. egy iskolán belül az évfolyamok és osztályok), a szerkesztésük pedig további jogosultsághoz kötött.

A leckék közötti böngészés elősegítésére minden lecke egy adott témakörhöz tartozik (pl. egy iskolán belül humán tárgyak –reál tárgyak és tantárgyankénti további bontás).

Célcsoportok

A rendszer használatát a következő felhasználói csoportok igényeihez igazítottuk:

 • Pedagógusok
  • Osztálytermi jógyakorlatok megosztása és szakmai megvitatása
  • Módszertanok bemutatása
  • Távoktatás lehetősége (pl. külföldi út, gyermekvállalás,…)

 • Diákok
  • Otthoni felkészülés segítése (pl. betegség miatti hiányzás, óraütközés)
  • Tananyagok könnyebb megértése érdekében más tanárok óráinak megtekintése
  • Kooperatív munkák megosztása, értékelése

 • Közoktatással foglalkozó kutatók
  • Konferenciák megosztása és szakmai kérdések megvitatása
  • Disszemináció elősegítése

Rendszerfelépítés

A rendszer alapvetően négy fő területet foglal magában:

 1. Az adminisztrációs felületen van lehetőség a rendszerben létrehozott csoportok, felhasználók, tananyagok, egyéb közösségi tartalmak (fórum témák, bejegyzések), hírek, oldalak és a menü kezelésére.
 2. A szerkesztő felület foglalja magában a különböző multimédiás anyagok feltöltését, kezelését, tananyagok időzítését, összeállítását (lsd. később).
 3. A böngésző felületen érhetőek el a feltöltött leckék kategóriákba rendezve, címkékbe szervezve.
 4. A csoport felület a rendszer közösségi funkcióit segíti. Az felhasználókat csoportokhoz lehet rendelni és különböző jogosultságokat lehet közöttük kiosztani (csak olvasó, olvasó és szerkesztő, szerkesztő és adminisztrátor stb.).

Menürendszer

 • Kezdőoldal: itt találhatók a legfrissebb, legnépszerűbb és legjobban értékelt leckék, illetve az oldallal kapcsolatos hírek.
 • Böngésző: a böngészőben cím és leírás alapján lehet leckéket keresni, illetve témakör és csoport szerint szűrni.
 • Témakörök: a leckék témakörökhöz rendelhetők. A különböző témaköröket fa struktúrába rendezve lehet létrehozni (pl. tantárgyak, konferenciák és szekcióik).
 • Csoportok: az egyes felhasználók csoportokhoz rendelhetők. Az egyes csoportokon belül lehet jogosultságokat kiosztani, illetve a csoporthoz rendelt leckéket csak a tagok tekinthetik meg.
 • Szerkesztőség: a szerkesztői jogosultsággal rendelkező felhasználók itt állíthatnak össze leckéket.
 • Adminisztráció: csak adminisztrációs jogosultsággal érhető el. Itt lehet magasabb szintű rendszer-beállításokat elvégezni, új csoportot, témakört, felhasználót és hírt hozzáadni.

LeckékMinden lecke videó vagy hanganyagból, illetve ehhez tartozó diasorokból épül fel. Minden diához megjegyzés fűzhető, ami a vetítés alatt a kép jobb alsó sarkában jelenik meg. A megjegyzések egyszerű szöveges formázási lehetőségeken túl megengedik szintaxis kiemelt forráskód, latex formátumú matematikai képletek beillesztését.

Minden tananyag értékelhető egy 1-5-ig mérhető skálán.

A leckéket a hozzájuk tartozó fórumban lehet megvitatni. A hozzászólások moderálására az adott tananyag tulajdonosának, illetve az adminisztrátoroknak van lehetőségük.

A tananyagok jeleneteihez saját megjegyzés is készíthető (pl.: bővebben kifejtettem a saját jegyzeteimben, vagy lásd könyv 14. oldal). Ezek a saját megjegyzések csak a készítőknek érhetőek el.

Leckék összeállításaA tananyagok összeállítására egy felhasználóbarát felület áll rendelkezésre, ahol a felhasználók lépésekre bontva tudják az egyes tananyagokat összeállítani a videók, képek, hangok feltöltésével, a diákhoz történő megjegyzések megírásával és a diák időzítésével a videók vagy hanganyagok megfelelő pontjához.

A tananyagok összeállítását fogják segíteni a hamarosan elkészülő oktatóvideók illetve leírások, amelyek részletesen bemutatják a használat lépéseit.

FórumAz oldal közösségi szolgáltatása, aminek segítségével interaktív csoportmunka valósulhat meg. Csoporttagok számára lehetővé teszi témák indítását vagy hozzászólást korábbi témákhoz.

Kapcsolat

Ha rendszerünk felkeltette az érdeklődését, lehetőséget biztosítunk személyes bemutatóra is, illetve bármilyen kérdéssel vagy ötlettel forduljon kollégáinkhoz!

Elérhetőségeinket megtalálja a Kapcsolat menüpont alatt!

Technical

Namespace használata link hozzáadása esetén:

[[marketing:wiki_oldal_nev|Oldal neve]]
 
marketing/a_rendszer_bemutatasa.txt · Utolsó módosítás: 2011/06/07 09:10 szerkesztette: medveyt
 
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki