Elkészült az oldal új külseje. Ha kipróbálná, kattintson ide!
rss_icon

Keresés az oldalon:

Tanulási környezet

« Kinyitás | Információ, hozzászólások
(átlag: 5 / 1 szavazat) szavazni bejelentkezés után lehet

A tanulási környezet mint keretrendszer néhány vetületét járjuk körbe - a hazai jó gyakorlatokkal illusztrálva. Gondolatmenetünkben Jyri Manninen professzor elméletére támaszkodunk.

Az LE modellt tanulóközpontú, folyamatorientált értelmezésként vezette be a szakirodalom. Kutatásaink arra utalnak, hogy a tudatosan kialakított tanulási környezet segíti a közösségépítést - ahogyan jó közösségek maguk is formálják környezetüket.

A fogalomnak eredetileg öt vetületét tárták fel - ezek közül a didaktikai környezet az, mely a másik négyet áthatja. Ugyanakkor a pedagógiai folyamatokra ez a négy vetület erősen hat.

Egy iskolán belül a fizikai környezet behatárol és meghatároz, a technikai feltételeket teremt, a szociális az együttműködés lehetőségét adja, a helyi összeköt a környezettel, a didaktikai környezet pedig mindezek egységét adja. Mindezeket a virtuális környezet egészíti ki.

A fizikai környezet maga is nevel, de meghatározza azokat a lehetőségeket is, amelyeket a többi aspektusban használhatunk. Ezért az épület tervezésekor a többi szempontot - és elsőként a pedagógiai célokat prioritásként kell kezelni.

A napkollektor esőbeálló és "kísérleti berendezés" is lehet. Az intézményben nincsenek cél nélküli elemek: mindennek üzenete, feladata, szerepe van. Akkor is így van ez, ha nem figyelünk rá - érdemes ezért tudatosan tervezni.

Tanulási környezeteket az öt vetületen kívül még számos módon lehet értékelni. Reméljük,a Tanító Tér honlap további inspirációt nyújt a tudatos környezetalakításhoz!