Elkészült az oldal új külseje. Ha kipróbálná, kattintson ide!
rss_icon

Keresés az oldalon:

Olvasható iskola

« Kinyitás | Információ, hozzászólások
(átlag: 0 / 0 szavazat) szavazni bejelentkezés után lehet

A tanulási környezettel kapcsolatos kutatásunk egyik alapfogalma, a "tanító tér" egyik alapkritériuma: az olvashatóság.

A 21. századi közoktatás fejlesztés, koordináció kiemelt TÁMOP projekt, ezen belül foglalkoztunk tanulási környezet kutatással, hogy megfogalmazhassuk milyen legyen a "tanító tér".

A kívánatos oktatási teret környezetpszichológiai szempontból is megközelítettük, amely tudományterület az ember és a szociofizikai környezet kölcsönkapcsolatát vizsgálja.

Az olvashatóság fogalma építészeti és pszichológiai: kognitív térképek kutatása során fogalmazódott meg. A kognitív térkép létezését patkánykísérletek során bizonyították.

Az olvashatóság a környezet egyik alapvető jellemzője. Minél olvashatóbb az adott tér, annál könnyebben tájékozódunk benne.

Ezen a dián egy magyar vizsgálat eredményeit láthatjuk. Általános iskolások rajzoltak térképet kerületükről, és ezeket hasonlította össze Rigóczky Csaba 2003-ban.

Az emberek fejében öt kulcselem mentén rendeződik a környezetről alkotott kép. Ezen kulcselemek univerzálisak és időtől függetlenek.

Iskolai példák az 1. kulcselemre.

Iskolai példák az 2. kulcselemre.

Iskolai példák a 3. kulcselemre.

Iskolai példák a 4. kulcselemre.

Iskolai példák az 5. kulcselemre.

Az olvashatóság erősítése a tanulási környezetben erősíti a tanulási környezet iránti pozitív attitűdöt, és általánosan fejleszti az ismeretek elraktározásának képességét. Az olvashatóság ezért megkerülhetetlen kritérium az iskolai infrastuktúrák fejlesztésekor.

A projekt kutatói köszönetüket fejezik ki minden szakértőnak és iskolának, aki segítette munkájukat.